HIBRIDNA TEHNOLOGIJA I VISOKE PERFORMANSE: MOŽE LI OVAJ BRAK USPETI?

21% smanjenja CO2 emisije

Upoznajte se sa najseksipilnijim drumskim paradoksom današnjice: Porsche Cayenne S Hybrid. Ovo je automobil koji može galopirati sa 380 konjskih snaga, a ipak će mnogo lakše prelaziti preko bilo kog terena. Njegove ekološke akreditive pružaju dobrodošli ugled odgovornom 4x4 vozaču, sa smanjenjem potrošnje goriva za trećinu. Impresivno, u poređenju sa mnogim dizel ekvivalentima koji će vrlo rado potrošiti 20 l/100 km. Slično tome, emisija CO2 je daleko smanjena na ovom elegantnom, mišićavom hibridu. Kombinujući visoke performanse motora sa pametnom električnom energijom je svakako deo rešenja.

Ali sa 2 tone težine auta koje lepo grli autoput, preterano zagrevanje pneumatika postaje problem i za habanje i za potrošnju goriva pošto gazeći sloj nastoji da se što više zalepi za površinu puta. Posebno kada se uzme u obzir da do jedne petine svakog rezervoara za gorivo potroše pneumatici. Izazov je bio napraviti idealnu ravnotežu faktora performansi: ubaciti “zeleno” bez uticaja na strastvenu, brzu vožnju, ugrađivanje bezbednosti i preciznosti bez žrtvovanja užitka u vožnji.

PRKOSEĆI ZAKONIMA NAUKE

Inžinjeri u Porsche-u bili su svesni izazova sa kojim se suočavaju. Za Porsche Cayenne S Hybrid, potencijalni problem pregrevanja pneumatika utiče na ekološke performanse automobila te je neophodan novi način razmišljanja. Zato su se udružili sa dugogodišnjim patnerom Michelin-om da bi zajedno dobili odgovor. Rešenje? Genijalan pneumatik koji preispituje i optimizira 3 osnovne stvari u proizvodnji pneumatika: naprednu strukturu karkase koja ograničava stvaranje toplote kako u predelu dodirne površine puta tako i ramena; strogo poverljiv sastav gumene smese; i specifičnu tehniku proizvodnje, koja je takođe dobro čuvana tajna. Rezultat? 21% smanjenja CO2 emisije. Iznenada, najzgodniji hibrid na putu deluje još privlačnije.

ZAJEDNIČKA STRAST…

…je umnožena strast. Ovaj istorijski sastanak umova nije ništa novo. U stvari, od 1960, laboratorijske ekipe u belim mantilima iz Porsche–a i Michelin-a stoje iza mnogih poboljšanja pneumatika koja su put napravila sigurnijim mestom, a posebno pri velikim brzinama. Njihova intenzivna saradnja u trkačkom svetu odavno je legendarna, i prenošenje pogodnosti sa trkačke staze na put nastavlja pružanje pogodnosti svakom vozaču. Danas, njihov timski rad odlučno je usmeren na horizont bezbednije, pametnije i uzbudljivije sutrašnjice. Blago vama!

ŠTA NAJBOLJE OPREMLJEN PORSCHE NOSI

Porsche Cayenne S Hybrid opremljen je sa MICHELIN Latitude Sport pneumaticima: oni imaju nulti stepen na pojasu sa promenljivim razmakom da bi se ograničila deformacija po gazećem sloju i dopustili ravnomerniji prenos pritiska po dodirnoj površini za bolje držanje na putu.

Sadržaj obezbedio MICHELIN (http://michelin.rs)

« Nazad

    O nama

    Servis za montažu guma ili prodavnica koja se nalazi u Vašoj opštini je odlučila da pristupi grupi svojih kolega iz drugih opština na teritoriji Srbije i da zajedno sa veleprodajom DELMAX oformi prodavnicu guma na internetu koja nosi naziv Gumamax.